În timpul călătoriei noastre prin istoria hârtiei, de la invenţia sa până astăzi, descoperim în această a doua etapă cum a părăsit teritoriile chineze pentru a experimenta primul val de difuzie în Europa.
Prima încercare de fabricare a hârtiei îl prezintă pe Ts’ai Lun, un mare demnitar al curţii, care în 100 A.D. a încercat să ţeasă fibre pentru obţinerea unui material ușor și rezistent.
A doua etapă a hârtiei coincide cu un război, așa cum s-a întâmplat adesea, și mai precis cu cel dintre arabi, care au încercat să se extindă spre Est, și locuitorii din Turkistan, susţinuţi de chinezi.
Difuzia hârtiei, mulţumită arabiilor
În bătălia de la Atlah, pe râul Tala, în anul 751 A.D. arabii au obţinut două rezultate: au ajuns la frontierele Chinei și au aflat procesul de fabricare a hârtiei, lucru dezvăluit de un producător de hârtie care a fost luat prizonier și adus în Samarkand. De aici, invenţia a fost răspândită în întregul bazin mediteranean și în Europa: în jurul anului 1000, arabii care între timp făcuseră această „minune” au transmis-o spaniolilor și italienilor.
Astfel, tocmai în Italia, producţia de hârtie s-a răspândit foarte rapid, făcând totodată progrese semnificative din punct de vedere tehnic, în comparaţie cu primele metode experimentate de chinezi.
Una dintre cele mai cunoscute și vechi fabrici de hârtie italiene este cea a lui Fabriano, despre care s-a vorbit încă din 1283, dar există și dovezi de fabrici de hârtie în Prato, Lucca, Amalfi, Veneţia, Modena și Cividale del Friuli.