Prima etapă a istoriei hârtiei, prin urmare nașterea procesului de producţie a unei foi de hârtie, ne duce în est, mai precis în China.
Procedura de realizare a hârtiei a fost identificată de eunucul Ts’ai Lun, mare demnitar al curţii, care în jur de 100 A.D. în China a prezentat împăratului primele foi.
Așa ne spun așa-numitele Cronici ale Hanului, care dezvăluie și faptul că (într-un amestec de adevăr și legendă) ideea i-a venit mergând în fiecare zi să mediteze la un iaz folosit ca spălătorie unde femeile obișnuiau să spele hainele.
Într-o zi a observat că fibrele, desprinse prin frecare din hainele murdare, se strângeau pentru a forma o ţesătură. Ts’ai Lun a adunat aceste fibre și le-a uscat. El a obţinut o foaie de hârtie destul de rezistentă și potrivită pentru scriere.
Cum s-a răspândit în toată lumea
Inutil de spus, procesul Ts’ai Lun s-a răspândit rapid în afara Chinei și a ajuns mai întâi pe coasta japoneză datorită călugărului Dokio și, începând de la 750 A.D., arabilor datorită revelaţiilor unui prizonier chinez, un producător de hârtie de profesie.
Marco Polo, autorul primei lucrări despre o călătorie extremă Il Milione, a dezvăluit în Italia minunea hârtiei, pe atunci necunoscută în ţara.
O curiozitate: hârtia a fost folosită nu numai pentru scris. De fapt, mai ales la început, a fost folosită în China ca obiect vestimentar.
Dacă ești interesat să afli mai multe despre istoria hârtiei, vizionează documentarul National Geographic “Chasing paper”.