Curăţarea bucătăriei este o activitate zilnică, ce necesită o atenţie deosebită, mai ales atunci când avem de-a face cu tigăi și oale de diferite tipuri. Ideal ar fi să spălăm tăvile – la mână sau în mașina de spălat vase – imediat după ce le-am folosit, astfel încât să evităm formarea depunerilor greu de eliminat și a mirosurilor neplăcute.
Dar cum să le facem să strălucească cu adevărat și să prevenim oxidarea celor din aluminiu? Urmaţi sugestiile noastre de mai jos, deoarece pasiunea și grija pentru bucătărie înseamnă și o curăţare eficientă.
Înainte de toate, trebuie să facem o deosebire: o tigaie din fier va trebui tratată altfel decât o tigaie antiaderentă, precum și altfel decât una din oţel inoxidabil sau din aluminiu. Fiecare material are specificul său.
De exemplu, o tigaie din fier – excelentă pentru fripturile de carne – nu trebuie să intre niciodată în contact cu apa și prin urmare trebuie curăţată cu mâna. Noi vă sugerăm să:
1. Eliminaţi reziduurile de grăsime și ulei, cu una sau două coli de hârtie de bucătărie;
2. Presăraţi tigaia cu o mână de sare grunjoasă;
3. Încălziţi ușor tigaia, la foc moderat;
4. Amestecaţi din nou, cu o paletă, pe întreaga suprafaţă pentru a îndepărta depunerile de piatră. După aceea, uscaţi-o cu o lavetă sau cu o coală de hârtie de bucătărie.
În schimb, o tigaie antiaderentă nu trebuie ferită de apă, însă trebuie ţinută departe de bureţii abrazivi sau de bureţii din sârmă. Pentru a o curăţa cât mai bine, vă recomandăm să acţionaţi cât mai delicat pe suprafaţa acesteia, pentru a nu o deteriora, urmând pașii de mai jos:
1. Preparaţi o soluţie cremoasă pe bază de bicarbonat de sodiu și oţet de vin alb;
2. Întindeţi soluţia pe tigaie și lăsaţi-o să acţioneze. Dacă este nevoie, înmuiaţi cu câteva picături de detergent pentru vase și lămâie;
3. Clătiţi cu apă caldă din abundenţă;
4. Uscaţi-o cu o lavetă sau cu o coală de hârtie de bucătărie.
Pentru curăţarea unei tigăi din oţel inoxidabil, vă sfătuim să urmaţi aceeași procedură de curăţare ca și pentru o tigaie antiaderentă, dar cu mai puţin detergent. În cazul unei murdării persistente, puneţi la fiert puţină apă caldă, astfel încât să îndepărtaţi depunerile de pe fundul tigăii.
O atenţie deosebită trebuie acordată tigăii din aluminiu. Sub nicio formă aceasta nu trebuie băgată în mașina de spălat vase: pentru a o spăla, aveţi nevoie doar de un burete moale, apă caldă și o soluţie de bicarbonat de sodiu și cremă de curăţat. Acest truc are rolul de a preveni oxidarea, care reprezintă dușmanul comun al tuturor tăvilor din aluminiu.
O ultimă sugestie pentru a vă proteja tigăile, este aceea de a nu le stivui una peste alta, ci de a le separa cu o coală de hârtie de bucătărie, atunci când le așezaţi în dulapurile de bucătărie suspendate, în vitrine sau pe rafturile din bucătăria dumneavoastră.
De acum, oalele și tigăile nu mai au niciun secret pentru dumneavoastră: cu aceste simple și practice sugestii, pe care să le adoptaţi în rutina dvs. de zi cu zi, toate vor fi din nou strălucitoare!