În ultimii anii, fenomenul știrilor false a explodat în mediul online. Când derulezi pe paginile de social media, ești bombardat cu articole, fotografii și videoclipuri care încearcă să îţi transmită un mesaj. Este atât de ușor pentru oricine să publice ceva online, iar cu toate like-urile de pe social media, e chiar mai ușor ca știrile false să se răspândească în câteva minute… Dar cum poţi depista știrile false? Data viitoare când citești știri online, încearcă să îţi pui următoarele întrebări:
Care este sursa?
Verifică dacă articolul a fost publicat de o agenţie de presă sau o sursă de încredere. Unele website-uri sunt cunoscute pentru faptul că fac afirmaţii nedovedite sau folosesc clickbait-ul.
Cine l-a scris?
Caută numele autorului. Este un jurnalist cunoscut, iar dacă da, ce altceva a mai scris înainte? Unele știri false pot fi scrise chiar și de autori care, de fapt, nu sunt persoane reale.
Când a fost scris?
Uneori, articolele nesigure folosesc informaţii vechi de acum câţiva ani care nu au nicio legătură directă cu evenimentele actuale. Așa că încearcă să verifici data evenimentelor descrise.
Ai citit întreaga poveste?
Știrile false vor avea de obicei un titlu provocator pentru a te face să nu derulezi mai departe și pentru a-ţi provoca o reacţie. Citește dincolo de titlu înainte de a face o judecată rapidă și de a o accepta ca fapt. Daca citești întreg articolul, poţi descoperi un context care de fapt contrazice titlul.
Ai mai citit ceva pe acest subiect?
Verifică dacă știrile au fost publicate și pe alte website-uri cu știri. Citind mai mult decât un articol vei putea avea mai multe perspective asupra unui subiect. Un articol poate omite intenţionat detalii importante pentru a-ţi transmite un anumit mesaj. Daca ai îndoieli, poţi folosi mereu un verificator de informaţii.
Care sunt referinţele?
Faptele și cifrele provin adesea din surse externe care pot fi legate de articol. Verifică daca acestea sunt reale și credibile.