De câţiva ani, rata de reciclare a deșeurilor din România este de 14%. Cum putem recicla mai mult? Învăţându-i pe copiii noștri! Cu cât sunt mai tineri atunci când învaţă despre reducerea cantităţii deșeurilor și despre reciclare, cu atât mai bine.
Reciclează cu copiii
Să-i înveţi pe copii despre reciclare poate fi distractiv și satisfăcător. Aici găsești câteva sugestii bune pentru cum să începi:
Simplifică
Asigură-te că pubelele de uz casnic sunt ușor accesibile și etichetate clar. Ai putea chiar să creezi o diagramă pe perete pentru a-i arăta copilului tău ce trebuie să arunce în fiecare pubelă. Este o activitate distractivă pe care să o faceţi împreună și la care se pot gândi atunci când aruncă gunoiul.
Responsabilizează-i
Copiilor le place să primească responsabilităţi pentru că îi fac să se simtă maturi și importanţi. De ce să nu încerci să i le oferi săptămânal sau lunar? Se pot ocupa de hârtie o săptămână, iar de materialele din plastic în următoarea.
Cei trei R
Reducere
Reutilizare
Reciclare
Este un principiu ușor de reținut, dar cum îl putem pune în practică? Iată câteva idei. Optează pentru alimente fără ambalaje din plastic sau hârtie și implică-i și pe copii în procesul de decizie. Roagă-i să păstreze cutiile de carton și tuburile de la rolele de hârtie pentru a le folosi la activităţi de artă și meșteșuguri, mai degrabă decât să folosească o nouă foaie de hârtie sau carton. Transformă reciclarea într-un joc și recompensează-i de fiecare dată când au pus ceva în pubela potrivită!
Îndrumă-i prin exemplu
Învăţăm mai multe de la părinţii noștri decât ne putem da seama uneori, așa că și acţiunile și comportamentele noastre vor avea o mare influenţă asupra copiilor noștri. Lucrurile simple, cum ar fi să te asiguri mereu că reciclezi corect, că folosești o sticlă de apă reutilizabilă și că arunci cât mai puţine resturi de mâncare, îl pot încuraja pe copilul tău să facă la fel.
,,De ce”-ul
Este de asemenea vital să-i înveţi pe copii de ce reciclarea este importantă. Vorbește cu ei și dezbateţi întrebările pentru a le trezi curiozitatea – unde se duc toate gunoaiele noastre odată ce au fost colectate? De ce este plasticul dăunător pentru mare? Nu contează dacă nu știi încă răspunsurile, puteţi învăţa împreună, ca o familie.
Acestea sunt doar câteva idei legate de cum îi poţi face pe copii să recicleze și cum să îi încurajezi să fie mai eco-conștienţi, dar în niciun caz nu este o listă exhaustivă. Fii creativ, învățaţi împreună și distraţi-vă pe parcurs!